Tävlingen Nordic Architecture Fair Award

Vinnaren utses av en namnkunnig jury av internationellt verksamma arkitekter efter en öppen jurydiskussion inför mässans besökare.

En del av det rika seminarieprogrammet på Nordic Architecture Fair är Nordic Architecture Fair Award, en tävling öppen för alla arkitekter som realiserat ett projekt i de nordiska länderna mellan första oktober 2015 och sista september 2017. Det kan handla om byggnader såväl som stadsplanering, landskapsarkitektur eller rum – arkitektur i ordets vidaste bemärkelse. Det är gratis att delta och alla deltagande kontor får skicka in ett projekt, oavsett storlek och antal underkontor. Läs mer här.

För att säkra juryns oberoende består den av tre högt kvalificerade internationellt verksamma arkitekter: Oana Bogdan, mottagare av flera arkitekturpriser, Julien de Smedt, grundare av kontoret JDS Architects samt Charles Renfro, bakom projekt så som The High Line och utbyggnaden av MoMa i New York.

Oana Bogdan, Julien de Smedt och Charles Renfro.

Oana Bogdan är medgrundare av kontoret Bogdan & van Broeck, mottagare av flera arkitekturpriser och två gånger nominerad till EUs Mies van der Rohe-pris. Hon är medlem i UNESCOs expertkomitté för staden Brygge och utsågs 2016 till vice kulturminister i Rumänien med ansvar för kulturarvsfrågor.

Julien de Smedt är grundare av kontoret JDS Architects. Han har varit gästprofessor på Rice University i Houston, MIT i Cambrigde och på KTH i Stockholm, belönats med Eckersberg-medaljen, Maaskant Award och Prix Dejean och samarbetat med bland andra Rem Koolhaas och Bjarke Ingels.

Charles Renfro är partner på kontoret Diller Scofidio + Renfro. Han har mottagit flera priser, bland annat Texas Medal of the Arts, och ligger bakom projekt som The High Line och utbyggnaden av MoMa i New York.

På mässan kommer ett tiotal projekt, utvalda av juryn, att presenteras ett i taget av ansvariga arkitekter i ett tidsbegränsat anförande. Därefter intar juryn scenen för att resonera öppet kring presentationen. Arkitekten får möjlighet till en kort replik på juryns omdömen innan nästa projekt presenteras.

– Att höra arkitekter presentera projekt är inget nytt, men däremot att lyssna på hur en kunnig och mycket åsiktsstark jury resonerar. Jag tror att det kan bli väldigt underhållande och stundom ganska hänsynslöst, säger tävlingens initiativtagare och Nordic Architecture Fairs Creative Director, journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt.

Under anmälningsperioden fick tävlingen in över 100 bidrag.

Den slutliga vinnaren tillkännages på ett evenemang under kvällen den 7 november.

Vinnaren av Nordic Architecture Fair Award

Stort grattis till bidraget Snabba hus av Andreas Martin-Löf Arkitekter som blev årets vinnare.

De 8 nominerade bidragen

Sentralen

NO; Atelier Oslo/Kima arkitektur

Saxhóll volcano

IS; Landslag

Snabba hus

SE; Andreas Martin-Löf arkitekter

Mærsktornet

DK; C. F. Møller Architects

Arkitekturskolan KTH

SE; Tham & Videgård arkitekter

Löyly Sauna

FI; Avanto

Tirpitz Museum

DK; BIG, Bjarke Ingels Group; Image: Rasmus Hjortshøj

The Wedge

NO; A-Lab

Presentation av bidragen under Nordic Architecture Fair

Lokal: G1
Dag: 7 november

11:15: Tham & Videgård

11:35: BIG

13:00: Andreas Martin-Löf

13:20: Landslag

13:4o: F. Møller

14:00: Kima

15:00: Avanto

15:20: A-Lab

15:45-16.30: Charles Renfro Democracity