Hon curerar nytänket

Utställningen Young Architecture vill lyfta fram arkitektur skapad av unga, nyutexaminerade arkitekter från Norden och Baltikum. Den som har fått det hedersamma uppdraget att curera denna utställning heter Hilda Alfredsson och är själv en ung kvinna med ett starkt intresse för både arkitektur och utställningar. Vi passade på att ställa några frågor till henne så här ett par veckor före tillställningen går av stapeln.

Vad är din bakgrund?

– Jag har läst kandidatprogrammet inom Arkitektur och Teknik på Chalmers här i Göteborg och för närvarande praktiserar jag på en arkitektbyrå i stan. Jag är intresserad av foto och har tidigare curerat flera utställningar, bland annat en egen fotoutställning.

Så vad kan vi förvänta oss av utställningen Young Architecture på årets Nordic Architecture Fair?

– Besökaren kan förvänta sig en spännande mix av projekt och idéer. Det är en stor spridning på innehållet i de 28 utvalda examensarbetena. Det finns inget snävt, tema på utställningen, utan den visar helt enkelt upp ett antal individuella idéer som har det gemensamt att de är skapade av nyutexaminerade arkitekter.

Så vad är din uppgift?

– Jag har hållit i kontakten med de olika arkitektskolorna i Norden och Baltikum och så är jag den som ska sy ihop det hela på plats. Utöver det har jag gjort det grafiska material som kommer att finnas på utställningen, såsom poster, abstract etc.

Vad är syftet med utställningen?

– Det är naturligtvis att alla dessa unga arkitekter ska få visa upp sina arbeten för branschen. I Sverige har vi varit dåliga på det om man jämför med till exempel Danmark och England, men också om man jämför med svenska designskolor som HDK och Beckmans.

Vad är avslutningsvis dina personliga förhoppningar med utställningen Young Architecture?

– För egen del ser jag fram emot själva utformningen av utställningen, men sedan hoppas jag så klart att många besökare passar på att komma förbi för att träffa dessa unga, spännande arkitekter som flera av dem finns på plats i utställningen båda dagarna. Det här kan förhoppningsvis bli ett dragplåster för hela Nordic Architecture Fair både i år och i framtiden.