Han bor i en container

Eliott Spenner är 20 år gammal, kommer från Helsingborg och flyttade till Göteborg för drygt ett år sedan. Han läser Systemvetenskap på Göteborgs universitet, driver en egen reklambyrå, är ständigt uppkopplad och gillar framför allt att arbeta med rörligt media – med andra ord är han en typisk representant för Generation Y, en ”millenial”. Och så bor han i en container.

Vi möter Eliott ute på Lindholmen, mitt i det kreativa centrum som växer för varje år. Där bor han i ett containerkomplex, ett halvt stenkast från skolan och ungefär lika långt till färjan som tar honom till stan på andra sidan älven.

– Min syrra bodde här innan jag flyttade hit så när jag bestämde mig för att plugga i Göteborg kontaktade jag fastighetsägaren direkt, säger Eliott och häller upp kaffe till oss i det mysiga köket alldeles innanför ytterdörren i containerlägenheten.

Eliott bor högst upp i huset som består av ett 50-tal containrar.

– Först bodde jag längst ned och det var väl kanske ingen hit. Men här uppe trivs jag. Det är ljust, grymt bra nätuppkoppling och så har jag en juste balkong där jag kan grilla, säger han och tar ett rejält bett på en pain au chocolat som vi har tagit med oss.

Rummen i lägenheten ligger i fil på grund av containerns långsmala form. Först kommer köket, sedan badrummet och sist sovrummet med den omtalade balkongen.

– Det är väl inte optimalt när man har gäster kanske. Om nån vill röka ute på balkongen kan hen få vänta på att nån ska bli klar på toaletten först, konstaterar Eliott.

Containrarna i Eliotts hus är konstruerade och inredda i Kina, vilket har ställt till det något kring standardmått och annat. De långa duschdraperierna kan till exempel inte köpas i Sverige. Det ska också sägas att det kring just det här boendet har varit en del kontroverser. Alla har inte haft samma goda erfarenheter som Eliott.

– Huset har bytt ägare flera gånger och det har varit en del problem med fuktskador och annat. Förra sommaren, när det var så varmt, köpte alla i huset fläktar och då försvann elen, säger Eliott och skrattar lite åt minnet.

Han medger också att det är lite lyhört nedåt, men det är ju inget som han störs av numera när han bor högst upp.

– Jag gillar verkligen den här lägenheten. Den känns mer som ett riktigt hem än en vanlig studentlägenhet och då kan det vara värt dom extra kronorna som det kostar att bo här. Sen är det ju rätt coolt också att kunna säga att man bor i en container, avslutar Eliott innan vi lämnar honom med disken.

Under årets Nordic Architecture Fair ägnas ett av arkitekturspåren åt ”Container Houses”. På förmiddagen den 16 oktober äger detta rum och ”keynotespeaker” är Gert Wingårdh. Övriga medverkande är Ulrike Rahe, professor i Industriell Design på Chalmers, Anita Ollár, arkitekt och doktorand på Chalmers samt Anthony Thistleton Smith, arkitekt.