Två eldsjälar som brinner för arkitektur

Möt två sanna eldsjälar som verkligen brinner för arkitektur: Karl-Gunnar Olsson och Morten Lund, till vardags professorer på Chalmers. Det är dessa båda herrar som har tagit fram årets program för Nordic Architecture Fair och så här långt är de mycket nöjda med vad som kommer att erbjudas besökarna på Svenska Mässan den 15–16 oktober.

Vi möter Karl-Gunnar Olsson och Morten Lund i det överdådigt vackra Chalmerska huset på Södra Hamngatan 11 i Göteborg. Trots att det är sen eftermiddag är entusiasmen på topp och de båda professorerna växeldrar skickligt samtalet. De har mycket gemensamt och har känt varandra länge. Den ene bor i Lund, medan den andre, med rötterna i Köpenhamn, har Lund som efternamn.

Morten Lund, konstnärlig professor med ett särskilt intresse för experimenterande arkitektur, är den mest livliga av de två. Han gestikulerar och ler mest hela tiden, personifierar det vi brukar kalla för ”danskt gemyt”:

– Vi vill framför allt locka de små arkitektkontoren till mässan i oktober, gärna med unga arkitekter i spetsen. Därför var det viktigt att det inte skulle bli för dyrt att ställa ut.

Karl-Gunnar Olsson, som är ansvarig för det dubbla arkitekt- och civilingenjörsprogrammet Arkitektur och teknik, där även Morten Lund är verksam, fyller i:

– Vi möter ju dagligen unga studenter och vet vilken enorm kapacitet och kompetens de besitter. Men vi måste ge dem chansen att synas också, ge dem ett självförtroende när de väl kommer ut på marknaden.

För att möta de unga arkitekternas behov av att synas kommer det därför också att anordnas en utställning under årets Nordic Architecture Fair, Young Architecture, där ett 30-tal examensarbeten från både nordiska och baltiska arkitektskolor kommer att ställas ut.

– I Sverige är vi svaga på att visa upp unga arkitekters arbeten. I London, och delvis även i Köpenhamn, är sådana examensutställningar stora folkliga händelser, konstaterar Morten Lund.

Riktigt entusiastiska blir de båda professorerna när de kommer in på de fyra arkitekturspår som de har satt ihop för Nordic Architecture Fair.

– Det blir fyra samtal om frågor som ligger helt rätt i tiden: skönhet, mobilitet i staden, containerhus samt morgondagens arkitekter. Vi har fått ihop ett spetsigt program med både rutinerade och unga talare och som borde tilltala både professionella arkitekter och en intresserad allmänhet, säger Karl-Gunnar Olsson.

Morten Lund kompletterar:

– Vi får inte vara rädda för att diskutera folkliga frågor. När byggmästareföreningen frågar mig varför vi ritar så fula byggnader nuförtiden, då måste vi ju våga lyfta den frågan till en professionell nivå. Det är därför som vi har bjudit in den spännande arkitekten Yael Reisner från London för att leda samtalet kring ”the power of beauty”.

Ett annat viktigt mål som Chalmersprofessorerna har satt upp för årets Nordic Architecture Fair är att skapa tydliga värden för besökarna, eller mer krasst uttryckt: att skapa förutsättningar för affärer.

– Vi ser bok- och biblioteksmässan som en god förebild. Vid sidan av det folkliga myllret görs det ju också en hel del affärer på den mässan, mellan till exempel författare och förlag. Vi vill att våra ”författare” – arkitekterna och ingenjörerna – ska hitta fram till ”förlagen”, alltså kommunerna, byggherrarna och andra beställare. Det är därför det är så bra att Nordic Architecture Fair körs parallellt med Nordic Property Expo i år, summerar Karl-Gunnar Olsson.

På frågan om vad de ser fram emot mest under årets Nordic Architecture Fair är de rörande eniga: besöket av Manon Mollard, ny redaktör för den ansedda tidskriften Architectural Review i London.

– Manon Mollard är ett världsnamn inom branschen och det sociala patos som både hon och hennes tidskrift står för passar helt enkelt som hand i handsken för den profil som vi har valt för årets Nordic Architecture Fair. Hon kommer att tala om morgondagens arkitektur, där unga, framför allt kvinnliga arkitekter kommer att skapa hållbara och socialt inkluderande miljöer. Det får ingen som är intresserad av arkitektur missa, avslutar en varmt leende Morten Lund.