En kreativ, optimistisk cyniker

Ett av de verkligt stora dragplåstren under årets Nordic Architecture Fair i Göteborg är en levande legend inom arkitekturområdet: Peter Cook. Eller Sir Peter Cook. Han är en av mässans huvudtalare och kommer att leda samtalet i anslutning till arkitekturspåret ”Mobility in the city”, tisdagen den 15 oktober.

I över ett halvt sekel har Peter Cook varit en framträdande röst i det internationella arkitektursamtalet; som praktiker, professor och kanske även som provokatör. Han satte sitt första stora avtryck redan under 1960-talet, då han tillsammans med några andra unga arkitekter bildade den neofuturistiska avantgardegruppen Archigram.

Peter Cook har beskrivits som både utopisk och lekfull, men faktum är att många av hans ”galna idéer” också har förverkligats i konkreta byggnader. Den välrenommerade arkitekturprofessorn har ritat ikonbyggnader för städer som Graz, Wien, Osaka, Berlin och Madrid.

Själv har Peter Cook i intervjuer beskrivit sig som en kreativ, optimistisk cyniker. Han betraktar samtidigt sig själv som en typisk britt, som inte målar tillvaron i svart eller vitt. I grunden har han dock alltid varit en optimist, vilket han menar syns i hans futuristiska idéer och skisser, men med vetskapen att allt ändå inte kommer att realiseras i slutändan. Det är detta som ligger bakom hans självkarakteristik som både optimist och cyniker på en och samma gång.

Så vem kunde vara mer lämplig att leda samtalet under arkitekturspåret ”Mobility in the city” vid årets Nordic Architecture Fair än den lekfulle futuristen Sir Peter Cook? Frågan är retoriskt ställd och svaret är naturligtvis: Ingen. Under detta spår kommer en rad intressanta frågor kring mobiliteten i framtidens städer att diskuteras. Hur kommer till exempel självkörande elbilar att förändra vår syn på transporter? Och hur kommer arkitekturen att påverkas av de nya transportlösningarna? Kommer vi rentutav ersätta våra hissar med klättrande elbilar?

Under eftermiddagen den 15 oktober på Svenska Mässan kommer vi kanske att få en del av svaren på dessa frågor. En sak är åtminstone säker: Sir Peter Cook kommer definitivt att koka ihop ett antal både utopiska och lekfulla idéer för framtidens städer.

KÖP BILJETT TILL ARKITEKTURSPÅRET MOBILITY IN THE CITY