”Man ska kunna ta en kopp kaffe utan att det blir katastrof”

Att göra en mötesplats för arkitekter och stadsplanerare förpliktigar. Morgan Rudberg har fått det prestigefyllda – och möjligtvis något utsatta – uppdraget att formge Svenska Mässans insida under Nordic Architecture Fair.
– Jag hoppas att de som besöker mässan kan ta del av dess intressanta innehåll och att designen av ytorna stödjer detta.

Viss publik är kräsnare än andra. Arkitekten Morgan Rudberg är van vid att designa ytor som andra arkitekter och formgivare besöker, med tidigare uppdrag för bland annat Arkitekturdagen.

Särskilt nervös är han ändå inte, utan hoppas på att innehållet kommer ta mer fokus än gestaltningen. Det handlar mer om att kämpa med praktikaliteter och åstadkomma effektiva lösningar med enkla medel för en interiör som endast kommer användas under två dagar.
– Det är stora områden som skall gestaltas med begränsad budget, och eftersom jag gör de allmänna ytorna handlar det om att försöka stå emot myllret av allas montrar. Det är som att rita ett köpcentrum utan att ha en aning om vilka butiker som kommer dyka upp med sina skyltar, säger Morgan Rudberg.

Hans plan är att binda ihop de stora ytorna med minsta gemensamma nämnare. I det här fallet har han valt ett material – kanalplast – som kommer igen i alla rum.
Enkla och få material tillsammans med ljussättningen är nyckeln till att lösa uppgiften utifrån en väldigt tajt budget.

Vad är viktigast att tänka på när man formger en mässa?
– Nu blir det kanske VM i floskler här, men funktion är A och O. Det ska inte vara några konstigheter, man ska kunna ta en kopp kaffe utan att det blir katastrof. Det viktigaste är att göra rum för mötet och dialogen. Om det sedan är en trivsam miljö att vistas, i är det en bonus.

Men det måste vara lite speciellt när besökarna som ska ta en kopp kaffe är arkitekter, stadsplanerare och formgivare?
– Mässan handlar ju om hur vi ska utforma vår gemensamma miljö, och om man då går runt på ett mässgolv där den tanken inte genomsyrar designen blir det såklart konstigt. Alla miljöer vi besöker vill vi ska vara omhändertagna, och då måste man börja i det lilla.

Christian Naumanen

Fotnot: Morgan Rudberg är arkitekt och formgivare och driver tillsammans med Lars Pettersson byrån PettersonRudberg. Han designar möbler, produkter och inredningskoncept och är ämnesansvarig lektor på Beckmans designhögskola i produktformgivning och rumsgestaltning.