Hög kvalitet när Nordens bästa arkitektur ska utses

Nyinstiftade Nordic Architecture Fair Awards är redan en succé. Nu tävlar åtta utvalda bidrag om den prestigefyllda utmärkelsen.
– Tävlingen känns väldigt lovande, säger jurymedlemmen Julien De Smedt.

Med 134 inlämnade förslag är Nordic Architecture Fair Award den största arkitekturtävlingen i Norden. Att välja ut guldkornen har varit svårt, säger Julien De Smedt, den prisbelönta belgiske arkitekten som nuförtiden håller till i Bagarmossen där han håller på att starta upp ett nytt kontor.
– Det har varit ett nöjsamt arbete. Det är Norden vi pratar om – kanske det ledande området inom arkitektur de senaste åren – så givetvis har kvaliteten varit hög.

Till slut kunde han tillsammans med välmeriterade jurykollegorna Oana Bogdan (Rumänien) och Charles Renfro (USA) enas om åtta nominerade bidrag. De utvalda objekten sträcker sig över stora spann – från gångstråk i isländska vulkaner till mobila hyresrätter i Västberga. Den gemensamma nämnaren är att projekten är realiserade på nordisk mark under de senaste två åren.
– Vi gjorde valen först på egen hand, och visade oss vara rätt överens när vi träffades, säger Julien De Smedt. Det som utmärker de nominerade objekten är en klarhet i intentionerna, och att de känns relevanta i sitt sätt att tackla moderna samhällsfrågor.

De åtta utvalda kontoren kommer presentera sina bidrag inför jury och publik den 7 november på Nordic Architecture Fair, varefter en vinnare utses under kvällen.
– Nu är det bara det svåraste jobbet kvar, säger Julien De Smedt. Det som är unikt med priset är att vi genomför de sista jurydiskussionerna live på scen – på så sätt får publiken inblick i det som annars alltid händer backstage.

Här är tre av de nominerade bidragen:

Löyly, bastu, Helsingfors, Finland
Byrå: Avanto Architects
Det övergivna industriområdet Hernesaari i Helsingfors är under förvandling. I väntan på bostadsbyggande har kursen redan stakats ut av Löyly – en gigantisk, futuristisk bastu med utsikt över både stadskärnan och Östersjön genom trälamellerna. Byggnaden fungerar även som utomhusläktare för evenemang i områdets framtida vattensportspark.
– Det är en stor ära att vara nominerad. Vi hoppas att Löyly kan visa hur ett litet projekt kan fungera som generator och förändra bilden av ett helt område, säger arkitekterna Ville Hara och Anu Puustinen på Avanto.

Snabba hus, ungdomsbostäder, Västberga, Sverige
Byrå: Andreas Martin-Löf arkitekter
Det tar i genomsnitt 8,5 år för en bostadssökande att få eget hyreskontrakt i Stockholm. Snabba hus är ett alternativ för unga i bostadskö att få tillfälligt boende snabbt, utan att behöva ge sig in på andrahandsmarknaden. Lägenhetensmodulerna är byggda på fabrik, levereras med full inredning och seriekopplas på plats. Modulerna är mobila, och kan när bygglovet löper ut om 15 år flyttas vidare till nästa planerade tomt.
– Det är roligt att ett projekt med budgetbostäder hittat in i arkitekturens finrum, bostadsbristen är en av våra svåraste och mest aktuella frågor, säger arkitekten Andreas Martin-Löf.

Saxhóllkratern, vandringsstråk, Snæfellsnes, Island
Byrå: Landslag
Trappan upp till toppen av Saxhóllkratern i Snæfellsjökull nationalpark är byggd för att samla det ökande antalet besökare till ett säkert vandringstråk, och samtidigt skydda den ömtåliga naturen runtomkring. Stigningen uppför den ovalformade vulkanen är nästan 45 meter hög och 160 meter lång, och trappan har en rostig stålstruktur för att smälta in i landskapets naturliga palett av lavasten och mossa.
– Vi är extremt stolta över nomineringen. Det är ett minimalistiskt men unikt projekt, trappan dansar på linjen mellan att dominera landskapet och vara en ödmjuk del av det, säger arkitekten Þráinn Hauksson.

Löyly, bastu, Helsingfors, Finland. Ett av bidragen i Nordic Architecture Fair Award